Buddha Land in Nederland
Door Ton Boelens Juiste Weg van de Bron
Een interview met dharmaleraar Eveline Beumkes die tussen 1988 en 1992 in Plum Village woonde. Naast vele andere activiteiten richtte zij in 1999 met anderen in Amsterdam het Centrum Leven in Aandacht op. Dit interview gaat over het oprichten van een nieuw boeddhistisch centrum en het omgaan met obstakels en teleurstellingen.
[De vragen zijn vet gedrukt. Wat volgt zijn de antwoorden van Eveline Beumkes.]
Toen ik in Plum Village verbleef woonden we met acht mensen in Lower Hamlet. Op een dag gaf Thay ons de opdracht om je toekomstige - wat hij noemde - ‘Buddha Land’ in de tegenwoordige tijd te beschrijven. Het ging om het beschrijven van hoe onze beoefen-plek er zeg maar ‘later als we groot waren’ als we weg waren uit Plum Village eruit zou zien.
Toen heb ik met ongelooflijk veel plezier en enthousiasme een paar pagina’s volgeschreven en aantekeningen gemaakt. Ik vulde mijn Buddha Land in als een centrum in de stad waarbij ik de mensen die ik toen kende en die mij inspireerden een functie gaf in mijn 'Buddha Land'. Het heeft mij enorm gestimuleerd om daarover na te denken en in mijn verbeelding vorm te geven hoe dat er in de toekomst uit zou zien.
Het kan een idee zijn om deze oefening ook nu te doen met mensen. Dus laat je fantasie de vrije loop en beschrijf het Centrum Interzijn zoals je dat in de toekomst voor je ziet maar in de tegenwoordige tijd alsof het er nu al is.
Via de nieuwsbrief van Plum Village UK hoorde ik een interview tussen zuster Tam Muoi en zuster Jina waarin ook zij zei dat het belangrijk was om te brainstormen en je ideeën de vrije loop te laten. Hier denk ik aan omdat dit de oefening was die Thay ons toen gaf. Ik heb me pas later gerealiseerd dat hij daar toen een zaadje mee wilde planten.

Heb je je later gerealiseerd dat wat je gemaakt had al was het maar ten dele heel veel op je oorspronkelijke idee leek?
Ik weet niet meer of ik bij het oprichten van het Centrum Leven in Aandacht in Amsterdam aan de oefening over mijn Buddha Land heb gedacht. Dat Centrum ligt wel in het verlengde ervan maar het dateert van veel later. Een ander plan dat ik bijvoorbeeld had was om samen te eten in het centrum. Dat deden we eerst ook al met de sangha op vrijdagavond maar in het centrum deden we het een tijdlang samen want dat had ook een keuken.
There is always a way
Wij hadden het gevoel dat zakelijke onderwerpen als financiën juridische zaken en dergelijke moeilijker te bespreken zijn als een sangha. Er hangt als het ware een zakelijk sfeertje omheen waardoor wij ons afvragen: is dit wel als een oefening te doen?
De mensen die zich met financiële en juridische zaken bezig houden moeten voldoende geworteld zijn in de practice en in de Plum Village-visie. Van Thay en zuster Chan Khong heb ik geleerd: geld is nooit een probleem. Met name van Sr. Chang Khong leerde ik: 'There is always a way'.
Ik heb geleerd dat de visie het allerbelangrijkste is en niet de zakelijke dingen. Zo heb ik het van Thay en zuster Chan Khong geleerd en gezien.
Meld je gratis aan
Centrum Interzijn brengt een nieuwsbrief uit. Je kunt je gratis hiervoor inschrijven via: