Interview Marjolijn van Leeuwen
Het rijpen van het zaadje
Door Cara van der Oord, Morning sunshine of the Heart

Al een tijdje zijn we bezig om een Centrum Interzijn mogelijk te maken op een prachtige plek ergens in Nederland, in de traditie van Plum Village. In dat kader hield aspirant Orde van Interzijn-lid Cara een interview met dharmaleraar Marjolijn van Leeuwen.
Marjolijn, waar komt je motivatie vandaan om je in te zetten voor een centrum in onze traditie?
Vanuit mijn jeugd met christelijke wortels ben ik opgegroeid met gemeenschapszin. Ik heb gezien hoe fijn het is om er voor elkaar te kunnen zijn en energie te bundelen. In onze boeddhistische traditie noemen we die energie mindfulness. Als je dat met veel mensen doet, op steeds dezelfde plek, dan wordt dat voelbaar op die plek. Die energie wordt dan als het ware versterkt.
Thay heeft het zaadje van gemeenschap bouwen verder water gegeven, zowel in de zin van community building als een concrete fysieke plek. Dat resulteerde onder andere in het centrum ‘Vriendenhuis Nooitgedacht’ dat we met drie mensen in Nederland hebben opgezet. Het Vriendenhuis heeft twaalf jaar goed gedraaid maar moest helaas stoppen in de coronaperiode. Daarna zijn we met weer anderen gaan zoeken naar mogelijkheden om een nieuw centrum op te richten. Onze droom is dat dit centrum gedragen gaat worden door de hele Nederlandstalige sangha, niet door particuliere eigenaars.
Dat is natuurlijk een hele onderneming. We hebben veel vergaderd, ideeën uitgewisseld en panden bezocht. Op een gegeven moment waren we een beetje teveel gefocust op het projectmatige. Toen zijn we onze beoefening meer centraal gaan zetten en hielden we samen dagen van aandacht met loopmeditatie, eetmeditatie, zitmeditatie en luisteren in aandacht. Ook zijn we het zaadje van het centrum in de bredere sangha water gaan geven door middel van interviews in de Klankschaal met monastieken en leken, online bijeenkomsten met belangstellenden, nieuwsbrieven, berichten via de website van St. Leven in Aandacht en nu ook via een eigen website (centruminterzijn.nl).
Onlangs hebben we onze eerste Dag van Aandacht gehad samen met beoefenaars van buiten onze werkgroep: uit de Orde van Interzijn, het Verdiepingsprogramma van Stichting Leven in Aandacht, de Wake Up en vrienden van lokale sangha’s uit verschillende windstreken, een hele fijne samenstelling.
Nu zijn we eraan toe om een juridische vorm op te zetten. Daarvoor is geld nodig en we zijn dus begonnen om donaties te vragen. Gelukkig krijgen we al veel respons, dat is hartverwarmend!
Tijdens die dag heb je een dharmalezing gehouden over rijping. Wil je daar iets over vertellen?
In onze traditie gaat het regelmatig over zaadjes water geven. Over zaadjes laten rijpen. Zo’n rijpingsproces heeft volgens Thich Nhat Hanh (Thay) drie kenmerken:
Het eerste is: Iets heeft een bepaalde tijd nodig om te rijpen. Die rijpingstijd kan je niet forceren en verschilt per zaadje, een sinaasappel heeft een andere rijpingstijd dan een appel.
Het tweede is: Het zaadje bepaalt ook grotendeels wat eruit komt. Uit het zaadje van een sinaasappel komt een sinaasappel en geen appel.
Het derde is: Tijdens het rijpingsproces verandert het zaadje steeds van vorm. Eerst zie je niets, dan een puntje, dan een steeltje etc. Je hoeft dus niet te wachten tot de vrucht er is voordat er iets te beleven is.
Deze drie kenmerken gelden ook voor het zaadje van het centrum-to-be. We zorgen ervoor, steken er liefde en energie in en ervaren dan hoe lang het duurt, wat er uit komt en welke vormen er tijdens het proces ontstaan.
Dank je wel, Marjolijn!